Yeni bir firmanız, projeniz, fikriniz veya markanız var ve web sitenize trafik çekmek ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak istiyorsunuz. Sosyal medya herkesin dilinde, herkes gibi siz de sosyal medyadan faydalanmak istiyorsunuz.
Sosyal medya pazarlaması diye bir şey duydunuz, ancak ne olduğunu ve ne gibi faydalar getirebileceğini tam olarak bilemiyorsunuz. İşte bu yazımda sizlere sosyal medya ve türlerinden bahsediyor, sosyal medya pazarlama hakkında temel bilgileri veriyorum.
Öncelikle kısaca sosyal medyayı tanımlayalım ve çeşitli örnekler verelim.
Sosyal medya nedir?
Öncelikle sosyal medyayı kısaca tanımlayalım:
Vikipedya‘daki tanımıyla “Sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür.“
Moz.com‘un tanımıyla “Sosyal medya, İnternet üzerinde (sosyal ağlar ve mikroblog siteleri gibi) kullanıcıların bilgi, fikir, kişisel mesajlar ve diğer içerikleri (videolar gibi) paylaştığı bir kitle iletişim aracıdır. Sosyal ağlar ve sosyal medya kavramları birbiriyle örtüşse de, sosyal ağlar genellikle kullanıcıların kendi aralarında topluluklar oluşturması olarak anlaşılırken, sosyal medya daha çok sosyal ağ sitelerini ve ilgili platformları kullanarak bir kitle oluşturma ile ilgilidir.”
Britannica.com‘un tanımıyla, “Sosyal medya, insanların bilgi paylaşarak ve tüketerek birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlayan, web tabanlı iletişim araçlarıdır.” Sosyal medyanın ‘Sosyal‘ kısmı, diğerleriyle bilgi paylaşarak ve onlardan bilgi alarak etkileşime girmeyi ifade ederken, ‘Medya‘ kısmı ise internet gibi bir iletişim aracına atıfta bulunur. TV, radyo ve gazeteler ise daha geleneksel medya biçimlerine örnektir.
Özetle, insanların birbirleri ile içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı ve ilgilendiği içeriğe sosyal ağlar üzerinde ulaşabilmektedir.
Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikler dijital dünyada birer değere dönüşmektedir.
Sosyal medya türleri ve bazı örnekler
Sosyal medya platformlarına ve nasıl sınıflandırıldıklarına ilişkin örnekler vermek gerekirse:
- Sosyal Ağlar
Örnekler: Instagram, Facebook, Twitter (X) , TikTok , LinkedIn , Snapchat , Pinterest, Reddit , YouTube , Threads, LinkedIn - Yer İşaretleme Siteleri
Örnekler: Flipboard, Digg - Sosyal haberler
Örnekler: Digg - Medya Paylaşımı
Örnekler: Pinterest, YouTube, Vimeo - Mikroblog
Örnekler: Twitter, Facebook - Blog yorumları ve forumları
Örnekler: WordPress Blog Yorumları, Medium Yazı Yorumları, Blogger Yorumları, Reddit (Forum benzeri topluluklar), Quora (Soru-cevap platformu), Ekşi Sözlük (Türkçe forum örneği) - Sosyal İnceleme Siteleri
Örnekler: TripAdvisor, Yelp, FourSquare - Topluluk Blogları
Örnekler: Medium, Steemit - Paylaşım Ekonomisi Ağları
Örnekler: Airbnb, Pantheon, Kickstarter
Görüldüğü gibi her biri bir veya birden fazla amaca hizmet edebilen, yapısal olarak farklı platformlar vardır.
Sosyal medyanın bazı temel özellikleri
Sosyal medya pazarlama üzerine bilgi vermeden önce sosyal medyanın bazı temel özelliklerini tekrarlayalım:
- Sosyal medya, günümüzün internet meraklısı kitlesinin adeta buluşma noktasıdır.
- Erişimi kolaydır. İnternetin yaygınlaşması, bant genişliklerinin artması, akıllı telefonlarda yaşanan devrim sayesinde hemen herkes, çok kolay bir şekilde sosyal ağlara dahil olabilmektedir.
- Kullanıcı kitlesinin çoğunu genç kuşaklar, gençler ve orta yaşlılar oluşturmaktadır.
- Sosyal medya sayesinde müşterilere doğrudan erişilebilir, hiçbir aracıya gerek duyulmaz.
- Sosyal medya aracılığıyla reklam yayınlamak, basılı medya, TV veya diğer geleneksel medyaların maliyetlerine kıyasla oldukça ekonomiktir.
- Sosyal medya aynı zamanda arama motoru optimizasyonuna yardımcı olarak web sitelerinin arama motoru sıralamasındaki yerini daha üstlere taşır.
- Sosyal medya artık göz ardı edilmesi mümkün olmayan, en önemli trafik kaynağıdır. Çoğu web sitesi, trafiğinin en az yüzde 35’ini sosyal medyadan alıyor.
- Kaynak: InspirationFeed.com
Sosyal medya günümüzde çok ekonomik bir fiyata, daha fazla tanınırlık ve bilinirlik isteyen işletmeler, girişimciler, profesyoneller ve organizasyonlar için devasa bir platforma dönüşmüştür. Bu kadar önemli bir fenomen haline gelen sosyal medyayı her işletme verimli bir şekilde kullanmak ve pazarlama imkanlarından faydalanmak istemektedir.
Peki sosyal medyada pazarlama nasıl yapılır? Firmalar kendilerini bu nispeten yeni mecraya nasıl uyarlayacaklar?
Bunlara cevap vermeden önce, gelin sosyal medya pazarlaması nedir, bundan bahsedelim.
Sosyal medya pazarlama (SMP)
Sosyal medya pazarlama (SMP) bir tür çevrimiçi pazarlama tekniğidir. Amacı, marka bilinirliğini arttırmak ve yeni müşteriler çekmektir. Bunun için içerik üretilir ve üretilen içerik çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılır.
Mevcut ve yeni müşterilerle doğrudan çevrimiçi bir ilişki kurabilmek, üstelik bunu kolay bir şekilde ve çeşitli yöntemlerle yapabilme özgürlüğüne sahip olmak, SMP’yi her büyüklükteki işletme için ekonomik ve etkili bir pazarlama çözümü haline getirir.
Sosyal medya, müşterilerle ilişki kurmak, onlara ulaşmak ve potansiyel fırsatları yakalamak için güçlü bir araca dönüşebilir.
Bir markayı sosyal platformlar kullanmak yoluyla pazarlamak bir süreçtir ve bu süreç öncelikle hedef kitleyi, marka hedeflerini, rekabeti ve mevcut içeriği anlamakla başlar.
Tüm bunlar anlaşıldıktan sonra fırsat alanlarını tespit etmek ve işletmenin hedeflerine en iyi şekilde uyum sağlaması için strateji geliştirilebilir.
Sosyal medya pazarlama türleri
Sosyal Medya Pazarlama üç kategoriye ayrılabilir:
- Ücretli medya (paid media)
- Sahip olunan medya (owned media)
- Kazanılan medya (earned media)
Bu bileşenlerin her biri eşit derecede önemlidir ve sosyal medya pazarlamada başarılı olmak için bunların her biri ayrı ayrı ele alınmalıdır.
Ücretli medya; güçlendirilmiş yayınlar (boosted posts), karanlık yayınlar (dark posts), ücretli etkileyiciler (paid influencers) veya yeniden hedefleme kampanyaları gibi ücret karşılığı yapılan medyayı kapsar.
Sahip olunan medya; web siteleri, uygulamalar, e-posta veya sosyal platformlar gibi sahip olunan marka mülklerini (property) kapsar.
Kazanılan medya; sahip olunan kanalların dışındaki blog bağlantıları, haber makaleleri ve müşteri görüşleri gibi paylaşım ve bahsetmelerdir (mention).
Günümüzün SMP ortamında, ücretli medyaya büyük önem verilmektedir.
Sosyal medya pazarlamanın önemi
Yukarıda sosyal medya ve pazarlaması ile ilgili en temel bilgileri verdim. Şimdi de sosyal medya pazarlamanın neden bu kadar önemli olduğunu madde madde listeleyelim:
1 - Sosyal medya gönderileri web sitenize hedeflenmiş trafik (targeted traffic) çeker
Sektörünüz ve hedef kitleniz ne olursa olsun, müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin önemli bir kısmı sosyal medyadadır.
Tüm bu müşterilere erişiminizin olması, yani sosyal medyada pazarlama yapabiliyor olmanız, özellikle sitenizde yeni yayınlanmış olan içeriğinizin trafiğini arttırmanıza yardımcı olur.
Yeni bir blog yazısı yayınladığınızda veya ana sayfanızı güncellediğinizde, Google’ın bu sayfaları gelip ziyaret etmesi ve tekrardan indekslemesi biraz zaman alabilir.
Dolayısıyla, bu yeni içeriğin yayına girdiğini çok az müşteriniz bilebilecektir. Bu yeni içeriği sosyal medyada paylaşmanız durumunda ise, sadece site trafiğiniz artmakla kalmayacak, ayrıca sitenize tam da istediğiniz türden ziyaretçileri getirecektir.
2 - Sosyal medyayı iş için kullanmak sitenizin SEO'sunu artırır
Google’a göre, sosyal medya doğrudan bir SEO sıralama faktörü DEĞİLDİR.
Aslında beğeniler ve paylaşımlar gibi sosyal sinyallerin sıralamanızla ilgili olduğu konusunda bazı kanıtlar var. Ortalama olarak, bir web sitesinin sahip olduğu sosyal varlık ne kadar yüksek olursa, Cognitive SEO’nun grafiğinde de görebileceğiniz gibi, o web sitesinin arama sonuçlarındaki sıralaması o kadar artar.
Aşağıdaki grafikte bunu kendiniz de görebilirsiniz:

3 - Uzman veya ünlülerin sosyal medya gücünden faydalanarak daha fazla kişiye ulaşın
Blog yazınızda veya tweetinizde sosyal medyası çok kuvvetli olan, uzman ya da ünlü birinden bahsettiniz ve ayrıca o kişiyi de etiketlediniz diyelim.
Yazınız yayına girdiğinde linkini o kişiye de gönderip kendi sosyal medyasında paylaşması için onu teşvik ettiniz varsayalım.
Yazınız o kişi tarafından paylaşıldığında veya retweet edildiğinde o kişiyi takip eden binlerce, belki de onbinlerce takipçiyi web sitenize çekeceksiniz.
Bu, SEO çalışmalarınıza büyük bir katkı yaptığı gibi marka bilinirliğinizi de arttıracaktır.
4 - Sosyal medya pazarlaması kitlenizi anlamanıza yardımcı olur
Twitter ve Instagram’ı etkin pazarlama araçlarından yapan bir şey de müşteri kitlenizle olan etkileşimdir.
Tweetlerini ve durum güncellemelerini okuyarak onların günlük hayat ve tüketim alışkanlıkları üzerine bazı fikirler edinebilirsiniz:
- Hangi ürünleri satın alıyorlar ve neden?
- Hangi hobileri var?
- Ne tür yayınları paylaşmayı seviyorlar?
- Hangi web sitelerini ziyaret ediyorlar?
Bu öngörüler, size önemli pazarlama avantajları sağlar.
Müşterilerinizi anladığınızda, daha iyi içerik ve daha ilgi çekici yazılar yazabilirsiniz; bu da daha fazla trafiğe yol açar.
Ancak, avantajlar bazen pazarlamanın çok ötesine geçerek müşterilerinizin problemli noktalarını belirlemenize, satış dönüşümlerini iyileştirmenize ve hatta ürün stratejinizi hassaslaştırmanıza yardımcı olabilir.
5 - Aktif bir sosyal medya varlığı kitlenizle ilişkiler kurar
Sosyal medyadaki varlığınız kuvvetli ise; örneğin Facebook, LinkedIn gibi sosyal ağlarda yeralıyor, YouTube veya Vimeo’da videolar, Pinterest’te görseller paylaşıyor iseniz, zaten kitleniz ile iletişim halindesiniz demektir.
Buralarda paylaşımlar yapmaki dolayısıyla mümkün olduğu kadar çok insanda farkındalık yaratmakla potansiyel müşteriler işletmenizi tanıyacak, sağladığınız ürün veya hizmetlere ihtiyaç duyduklarında öncelikle sizi düşünme olasılıkları daha yüksek olacaktır.
6 - Sosyal medya müşteri hizmetlerinin anahtarıdır
Hızlı müşteri yanıt süresi artık isteğe bağlı değildir. Ürün veya hizmetinizle ilgili bir sorun varsa, müşterileriniz bunu hemen çözmenizi bekler. Ancak hâlâ bile çok az şirket bu beklentileri karşılıyabiliyor.
Bir Sprout Social araştırması, müşterilerin sosyal medya şirketlerinden kendilerine en geç dört saat içinde yanıt vermek istediğini, ancak ortalama yanıt süresinin 10 saat olduğunu ortaya çıkarttı.
Bu geç geridönüşler, müşterileriniz için sadece küçük bir rahatsızlık değildir, aynı zamanda doğrudan kârınızı da etkiler. Bir Twitter çalışması, müşterilerin kendi tweet’lerine 6 dakika içinde yanıt verebilecek bir havayolunun gelecekteki biletleri için yaklaşık 20 $ daha fazla ödemeye istekli olduklarını gösterdi.
Araştırmalar, tüketicilerin müşteri istek ve şikayetlerine yanıt veren şirketleri ödüllendirdiğini göstermiştir. Güçlü ve etkileşimli bir sosyal medya pazarlama varlığı, müşterileri mutlu etmenize ve genel imajınızı olumlu tutmanıza yardımcı olacaktır.
7 - Güçlü bir sosyal medya varlığı marka sadakati yaratır
Texas Tech Üniversitesi tarafından yayınlanan bir raporda, aktif sosyal medya profillerine sahip markaların daha sadık müşterileri olduğu bulundu. Bunun nedenini anlamak kolay: halkı sosyal medyaya dahil ettiğinizde onlarla bağlantı kuruyor ve ilişki kuruyorsunuz. Takipçilerinize, karşılığında hiçbir şey istemeden, yararlı bilgiler, yardım ve eğlence sunmak için zaman ayırıyorsunuz.
Bu, müşterilere yalnızca gelir kaynağı olarak değil, insan olarak da değer verdiğinizi gösterir. Müşteriler, sizi önemseyen, değerleri, kişiliği ve vizyonu olan bir varlık olarak görmeye başlayacaktır. Ve rekabetçi bir pazarda, bu büyük bir fark yaratabilir.
8 - Sosyal medya pazarlaması size daha fazla satış sağlayacaktır
Peki, sosyal medya pazarlama işletmeniz için neden önemlidir? Nedeni çok basit, çünkü size daha fazla satış sağlar.
İşletmeden tüketiciye pazarlamacıların müşterilerinin % 70’ini Facebook üzerinden kazandığını, CEO’ların ve yardımcılarının %84’ünün satın alma kararları vermek için sosyal medyayı kullandıklarını biliyor muydunuz?
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, müşteri kitlenizin gözü önünde kaldığınızda, sattığınız ürünlere ihtiyaç duyduklarında sizden satın alma olasılıkları daha yüksektir.
9 - Markanızı henüz bilmeyen potansiyel müşteriler bulabilirsiniz
Sosyal medya pazarlaması, şirketinize aşina olmasalar bile, ürününüzle ilgili bilgi arayan müşterileri keşfetmenizi sağlar.
Sektörünüz veya ürünlerinizle ilgili ürünler hakkında tweet atan kişileri tespit ettiğinizde, bunları sitenize yönlendirebilir veya ürününüzün ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini açıklayabilirsiniz.
10 - Sosyal medya pazarlaması sizi sektörünüzde bir otorite olarak belirler
Facebook gruplarına katılmaktan Quora sorularını yanıtlamaya kadar, uzmanlığınızı göstermek için sosyal medya geniş fırsatlar sunuyor.
Soruları yanıtlayarak, tavsiye vererek ve ilgili bilgileri paylaşarak liderliğinizi gösterebilirsiniz.
Bu stratejiyi düzenli olarak kullanmak markanızın erişimini büyük ölçüde artırabilir. Sık sorulan sorulara verdiğiniz yanıtlar, Google aramada ve belirli sosyal kanallarda ortaya çıkacaktır.
Diğer kullanıcılar, soruları yeniden iletmeye veya yayınlarınızla paylaşmaya veya arkadaşlarınızla iş arkadaşlarınızı soruları olduğunda sosyal medya ekibinize yönlendirmeye başlar.
Ayrıca yararlı bilgilerinizden etkilenen yeni olası satışların sitenizi ziyaret etmesi ve ürünlerinizi satın alması daha olasıdır.
Unutmayın, tüm bunları yaparken hiç kimseden bir şeyi satın almasını istemiyor olacaksınız!
Sonuç
Web sitenizin trafiğini arttırmak için sosyal medya pazarlama ve reklamın önemi tartışılmazdır.
Siz de sosyal medya pazarlama çalışmaları ile trafiğinizi arttırmak istiyorsanız Ajansburada ile temasa geçebilirsiniz.