Hashtag Nedir? Hashtagler Neden Önemlidir?

Hashtag Nedir? Hashtagler Neden Önemlidir?

Hashtag’ler sosyal medya çağında çok sık kullanılan, sürekli karşımıza çıkarak hayatımıza dokunan, bizi yönlendiren, bize hedef gösteren, bazen de duygularımızı yansıtmakta kullandığımız, basit işaretleme aracıdırlar.

 

İnsanları bir sözcük, bir kavram etrafında toplayabilen, basit ve kullanışlı bu hashtag’leri sizler de çok kolay bir şekilde öğrenebilir ve etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu yazımızda hashtag konusundaki akla gelebilecek tüm bilgileri bulacaksınız.

Hashtag sözcüğünü ilk defa duyuyor olabilirsiniz. İngilizce bir sözcüktür. Türkçede bunun için etiket sözcüğünü kullanıyoruz.

 

Hashtag, sosyal medyada ve diğer dijital platformlarda kullanılan, başına # işareti konularak oluşturulan bir etiket sistemidir. 

 

Hashtagler, içerikleri kategorize etmek, belirli konular hakkında paylaşımları bir araya getirmek ve kullanıcıların ilgilendikleri konuları daha kolay bulmalarını sağlamak amacıyla kullanılır.

 

Hashtag veya daha yaygın olarak bilindiği gibi “#” sembolü, sosyal medyanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

 

Hashtag için 3 örnek vereyim:

  • #Kapadokya
  • #EmekçilerGünü
  • #BodrumKalesi

Hashtag’ler çoğunlukla sosyal medya sitelerinde kullanılır. İlk olarak Twitter’da üne kavuştular.

 

Daha sonra Facebook, Instagram, Pinterest ve YouTube gibi birçok sosyal medya platformları da hashtag’leri kullanmaya başladılar.

Hashtag neye yarar?

Hashtag, içeriği etiketlemek için kullandığımız bir araçtır. Ayrıca başkalarının da aynı hashtag’i kullanarak kendi içeriklerini etiketlemesi sayesinde, o sosyal medya içinde, o konu ile ilgili içeriğe hızlı bir şekilde ulaşabiliriz. Örneğin haberleri, ürünleri ve daha birçok içeriği hashtag araması ile çok daha kolay bulabiliriz.

 

Şimdi bunu biraz daha açıklayayım.

 

Bulunduğunuz sosyal medya içinde, belirli bir konudan bahseden tüm paylaşımları (içeriği) görmek için önünüze gelen bir hashtag’i tıklamanız veya varsa arama kutucuğunda o hashtag’i yazmanız yeterli olacaktır. Söz konusu sosyal medya, size hemen aynı hashtag ile etiketlenmiş içerikleri getirecektir.

 

Örneğin Twitter’da #Federer hashtag’ini aratırsanız hemen güncel içeriğe ulaşırsınız:

Twitter'da hashtag araması

Kimler hashtag kullanabilir ve nasıl kullanılır?

Sosyal medya ortamında içerik paylaşan herkes mesajına hashtag ekleyebilir, yani bir başka deyişle kendi içeriğini etiketleyebilir. Örneğin Facebook’ta şöyle bir paylaşım yaptıysanız:

“Geçen ay katılmış olduğumuz Hightex fuarında yeni ürünlerimizi tanıttık. #hightex #fuar

Bu cümlenin sonunda kullandığınız #hightex ve #fuar sözcükleri ile mesajınızı etiketlemiş oldunuz. Siz veya bir başkası hightex veya fuar ile etiketlenmiş her türlü içeriği artık kolayca bulabilecekler.

Hashtaglerin Kullanım Alanları

  • Sosyal Medya: Twitter, Instagram, Facebook ve LinkedIn gibi platformlarda yaygın olarak kullanılır.

  • Kampanyalar ve Etkinlikler: Belirli bir kampanya, etkinlik veya konu hakkında farkındalık yaratmak için kullanılır.

  • İçerik Keşfi: Kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik içerikleri daha hızlı bulmalarını sağlar.

  • Trendleri Takip Etme: Güncel trendleri ve popüler konuları takip etmek için kullanılır.

Kendi Hashtag'inizi Oluşturun

Hashtag oluşturmak için # sembolünü, oluşturduğunuz özel sözcüğün önüne, boşluk bırakmadan koyun:

#tatil

 

Herkes bir hashtag oluşturabilir. İsterseniz siz de mesajınızın arasında veya sonunda bir veya daha fazla hashtag oluşturabilirsiniz.


Yine yollara düştük #pazartesisendromu

 

Bir hashtag oluşturmak için tek yapmanız gereken vereceğiniz mesaj için için en akılda kalıcı, en anlamlı sözcük veya sözcükleri bulup bunların başına # işaretini eklemektir. 


Ardından mesajlarınızda hemen bu hashtag’i kullanmaya başlayabilirsiniz. 


Hashtag’i genellikle iletilerin sonuna eklersiniz. Ancak, okunabilir olduğu sürece ileti içinde anlamlı olan herhangi bir yere de ekleyebilirsiniz:


Dün akşam Elton John konserine gittik #eltonjohn

 

Dün akşam #EltonJohn konserine gittik. (Burada ise cümle içinde kullanmakla hem yer kazancı sağladık, hem de daha havalı oldu 🙂

Bir hashtag’i oluşturmak ve kullanmak için kimseye muhtaç olmadığınız gibi, oluşturduğunuz hashtag’i bir yere kaydettirmek zorunda da değilsiniz. 

Dilediğiniz hashtag’i oluşturun ve kullanın. Tamamen özgürsünüz!

Boşluk kullanılmaz

Bir hashtag tek bir sözcük veya bir kısaltma olabilir; harf ve rakam kombinasyonu veya bir cümle de olabilir. Eğer bir cümle ise, sözcükler arasında boşluk olamaz.

 

Tüm harfler ve sayılar bir hashtag içinde boşluk bırakmadan birlikte olurlar. Hashtag’inizde noktalama işaretleri veya simgeler olamaz (başlangıçtaki # simgesi dışında). 

 

 

Hashtag’inizde sayı kullanabilirsiniz, ancak sayılarla birlikte en az bir tane harf olmalıdır; hashtag’ler tamamen rakamlardan oluşamaz. 

 

Virgül, nokta, ünlem işareti, soru işareti ve kesme işareti de kullanılamaz. “Yıldız” işaretini (*), “ve” işaretini (&) veya diğer özel karakterlerini de unutun.

# Sembolüyle Başlayın

Hashtag oluşturmak için hashtag sembolü olan # ile başlayın ve bunu doğrudan harfler ve bazen rakamlarla takip edin. # simgesine Amerika ve Kanada’da number sign (sayı işareti) ve bazen pound sign (pound işareti) denir.

 

Ancak İngiltere ve İrlanda gibi diğer yerlerde bu # simgesine hash sign (hash işareti) denir. Gördüğünüz gibi, bu etiketlere “hashtag” adı verilmiştir. Özünde bir hashtag, önünde hash sembolü olan bir sözcük veya ifadeden oluşan bir etikettir.

Türkçede # sembolü

Türkçemizde # sembolü kare işareti veya sayı işareti olarak adlandırılır. Bunun yanında telekomünikasyonda bir telefon tuşu olarak, ve sosyal medyada hashtag’leri etiketlemek için kullanılabilir. Kaynak: Vikipedya

Güncel bir hashtag kullanım örneği

Örneğin, 2020 yılının Ocak ayındaki yıkıcı Elazığ depreminde #elazığdeprem #malatyadeprem #depreminardından gibi bazı hashtagler kullanıldı. 


Bu hashtagler, depremle ilgili en güncel haberleri sunmak ve takip etmek için çok işe yaradılar.


İnsanlar sosyal medyada paylaşım yaptıkça ve bu etiketleri kullandıkça, paylaşılan tüm içerik (yazı, mesaj, rapor, video, fotoğraf vs.) etiketlenmeye başladı.


Bu tür durumlar için hashtag’ler ayrıca halkın duygularını ifade etmeleri için bir yol sağlıyor ki, çoğumuz bir felaket anında mesajlarımızı duyduğumuz veya kendi ürettiğimiz sözcük veya sözcüklerle etiketliyoruz. Örneğin:


“Elazığ’lı tüm arkadaşlarıma büyük geçmiş olsun. #deprem #elazığdepremi“.


“Elazığ’da şiddetli bir deprem oldu. Afad ve Akut ekipleri yola çıktılar. #afad #akut #elazığdepremi“.


Doğal afetler söz konusu olduğunda, bir hashtag adeta bir bilgi yaşam hattı gibidir. Hem daha fazla bilgi edinmek için, hem de duygusal bir bağ olarak hashtag’lere sarılıyoruz ve onlara anlam yüklüyoruz.


Tabii ki hashtag’ler yalnızca büyük haberlerle sınırlı değil. Küçük ölçekli işletmesini pazarlamaya çalışan pazarlamacılar da durumu anladılar ve hashtag’leri kullanmanın daha yaratıcı yollarını buldular. Hashtaglerin pazarlamada nasıl kullanıldığını başka bir yazıda ayrıntılı olarak anlatacağım.

Çok uzun hashtagler'den kaçınmak gerekir

Hashtag’ler kısa ve öz olmalı; ayrıca akılda kalıcı ve söylenmesi kolay olmalı. Kısa hashtag’ler çok daha okunaklı ve akılda kalıcı oluyor.

 

Ancak uzun bir hashtag oluşturacaksanız, örneğin Avustralya Açık Tenis Turnuvası’ndan bahsediyorsanız, en azından okunaklı olması açısından #AvustralyaAçıkTenisTurnuvası hashtag’ini kullanabilirsiniz. Yani başharflerini büyük olarak kullanarak, sözcükleri daha belirgin hale getirebilirsiniz.

 

Sadece başharfleri anlamlı olacak ise (buradaki durumda #AATT – Avustralya Açık Tenis Turnuvası) bu şekilde de bir hashtag oluşturabilirsiniz.

Önce araştırma yapın ki hashtag'leriniz özgün olsun

Kullanacağınız hashtag için önceden araştırma yapın. Paylaşmayı düşündüğünüz hashtag’in daha önce nerede ve hangi konuda kullanıldığını görmeniz açısından bu araştırma oldukça faydalı olacaktır. Örneğin geçtiğimiz yıl en çok kullanılan hashtag’ler şunlardır: #love, #instagood, #photooftheday, #tbt.


Tamamen yeni bir hashtag icat ettiğinizi düşünüyorsanız, önce sosyal platformlarda bir arama yapın. Çoğu zaman kullanmak istediğimiz hashtag’in başka bir amaçla kullanıldığını göreceksiniz. Bir başkasının icat ettiği bir hashtag’i kullanmak istemeyebilirsiniz, dolayısıyla önce özgünlüğünü kontrol edin.


Ancak, bir başkasının kullandığı hashtag’i kullanmanızı engelleyen bir şey de yok. Öye yandan bunu yapmak, sadece dikkat çekmek için bir tartışmaya katılma girişimi (hatta tartışmayı ele geçirme girişimi) olarak karışıklığa neden olacaktır. İstediğiniz hashtag kullanılıyorsa, yeni bir tanesini bulmakta fayda var.


Ayrıca kullanıcı adlarını da kontrol etmeyi unutmayın. Hedeflediğiniz etiketin, bir sosyal ağdaki mevcut kullanıcı adıyla aynı olmadığından emin olun. Örneğin o sosyal platformda @AnkaraAfet adında bir kullanıcı varsa #AnkaraAfet gibi bir hashtag kullanmak karışıklığa neden olabilir. Ayrıca, o kullanıcı bunu muhtemelen markasını ele geçirmek için yapılan bir girişim olarak yorumlayacaktır.

Seçimde dikkat etmeniz gerekenler

Hashtag’inizin insanların kolayca hatırlayabileceği ve heceleyebileceği bir sözcük olması iyi olur.

 

Ayrıca şunlara da dikkat edin:

 

  • Aynı harfle biten ve başlayan birden fazla sözcük kullanırsanız (Örneğin #sonnokta), harflerin yanyana olan bu ikilemesi kafa karıştırabiliyor ve hızlı bir şekilde yazmayı az da olsa zorlaştırıyor.

  • Üç kelimeden daha uzun hashtagler kullanmamaya dikkat edin. Hashtagleriniz tam cümlelere dönüşmemelidir. İdeal olarak, hashtag’lerinizi üç sözcükten kısa tutmak en iyisidir, ya da en fazla üç: #yarıngünlerdençarşamba

  • Birbirine bağlanan sözcükleri kullanmamak gerekir. Bu hatanın klasik örneği, Susan Boyle’ın albüm lansman partisinde yapılan hashtag hatasıdır ve bu bir PR başarısızlığı olmuştur. Susan Boyle, farkında olmadan #Susanalbumparty hashtag’i aracılığıyla halkı Twitter üzerinden ‘bum party‘e davet etti. Dikkat edecek olursanız, aradaki “bum party” İngilizcede “serseri partisi” gibi bir anlama gelmektedir. Daha sonra bu hashtag’in yerine #SusanBoylesAlbumParty kullanılmış ve hatalı PR giderilmiştir. Tek bir hashtag’de birden çok sözcüğü bir araya getirirken, ortaya çıkabilecek gizli iletileri tekrar tekrar kontrol etmekte fayda var.

Sonuç

Bu yazımızda hashtag hakkında temel bilgiler verdik. Bu bilgiler ışığında yaratacağınız hashtag’ler sosyal medyada bulunabilirliğinizi önemli ölçüde arttıracaktır.

Tasarım ve Reklamda Tüm İhtiyaçlarınız İçin

Ajansburada olarak logo tasarımı, katalog tasarımı, kurumsal kimlik oluşturma, broşür ve el ilanı tasarımı, poster ve afiş çalışmaları, sosyal medya içerik tasarımı, web sitesi tasarımı, e-ticaret çözümleri, ambalaj tasarımı, ürün fotoğrafçılığı, SEO uyumlu içerik oluşturma, e-katalog hazırlığı, marka stratejisi geliştirme, kreatif metin yazarlığı ve daha pek çok yaratıcı çözümle işinize değer katıyoruz. Her projede, markanızın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak ve hedef kitlenize en etkili şekilde ulaşmanızı sağlamak için uzman ekibimizle çalışıyoruz.
Antalya ajans, Antalya kreatif ajans, Antalya yaratıcı ajans, Antalya grafik tasarım, Antalya web tasarım

Markanızı yukarılara taşıyalım

Grafik tasarımda estetik ve işlevselliği bir araya getirerek markanızı daha görünür ve etkileyici hale getiriyoruz. Her projeyi bir sanat eseri gibi ele alıyor, detaylarda özenli, sonuçlarda etkili çözümler sunuyoruz.