E-ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

E-ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

Bir e-ticaret sitesi projesi hayata geçirdiniz ve şimdi, hemen, satış yapmak ve para kazanmak istiyorsunuz. Sizin gibi birçok kişi de bir e-ticaret sitesi açmakla dünyanın her yerinden ve hızla sipariş alabileceğini düşünüyor. Halbuki durum hiç de öyle değil. Neden mi? Açıklayalım.

 

E-ticaret sitesi yapmak uzun ve karmaşık bir süreçtir. WordPress veya herhangi bir CMS (içerik yönetim sistemi) kullanarak bir site kurmakla maalesef iş bitmiyor. Asıl iş, arama motoru optimizasyonu, yani SEO’dur, arama motorlarında ön sıralarda çıkabilmektir. 

 

Google ve diğer arama motorları, yıllar içinde, işinizin başarısını veya başarısızlığını belirleyecek kadar etkili bir unsur haline gelmiştir. Aramalarda başarılı iseniz, sitenize daha çok trafik gelecek ve başarılı olma olasılığınız artacaktır. Başarı isteyen girişimciler için de bu optimizasyon yani SEO çalışmaları kaçınılmazdır.

E-ticaret sitelerinin SEO çalışmaları oldukça karmaşıktır, özellikle de web siteniz hacimli, büyük bir site ise. Bunu yaparken ana faktör kullanıcı deneyimidir, yani kullanıcılarınızın sitenizde dolaşırken ve alışveriş yaparken hissettiği duygular ve genel olarak bu eylemden edindiği deneyimlerdir. Bu deneyimlerin ve hissiyatın iyi yönde olması, tüketicinin ürün ya da hizmetle ilgili düşüncelerinin olumlu yönde değişmesini sağlar. İyi bir kullanıcı deneyimi sonuç olarak satışları arttırırken, tam tersine, zayıf veya kötü bir kullanıcı deneyimi kullanıcılarınız için bir handikap oluşturup satışlarınızı azaltacaktır.

E-ticaret sitelerindeki önemli sayfalar

E-ticaret sitesinde bulunan sepet, ana sayfa, ürün kategorileri gibi sayfaların hepsi önemlidir. Özellikle ana sayfa mümkün olan en iyi şekilde yönetilmelidir. Kategori sayfaları siteye gelen trafiği yönlendirmede ve siteyi Google’da yapılan rekabete dayanan aramalar için konumlandırmada faydalı bir kaynaktır. Ancak tüm sayfaların içinde, merkezi durumda ve en önemli olanlar ürün sayfalarıdır.

Ürün sayfası arama motoru optimizasyonu neden önemlidir?

Ürün sayfaları çok önemlidir, onları kendi haline bırakıp, niye satış olmuyor diye hayıflanamazsınız. İnsanlar alışverişlerini bu sayfalarda yaparlar ve size para kazandıran asıl şey bu sayfalardır. Ürün sayfalarınızı optimize etmeniz, yani arama motorlarında ön sıralara gelebilmesi için bir takım çalışmalar yapmanız gerekir. Bu yazımızda işte bu ürün sayfalarınızda yapılması gereken çalışmalardan bahsediyorum.

Ürün sayfalarının optimizasyonuna dikkat etmezseniz ne olur?

Optimizasyon yapmadığınızda, ne tek bir ürününüz için, ne de ilgili diğer ürünleriniz için arama motorlarında iyi bir yer edinemezsiniz, diğer bir deyişle kendinizi doğru bir yere konumlandıramazsınız.

 

Optimizasyona dikkat etmezseniz ve diyelim ki içinde binlerce ürünü olan bir siteniz varsa, bu site binlerce faydasız sayfadan oluşan bir siteye dönüşecektir ve bu durum arama motorlarının skorlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuç olarak maddi kaybınız olacak, yatırımınız belki de boşa gidecektir.

 

Şimdi bir e-ticaret sitesi ve ürün sayfasında dikkat etmeniz gereken konuları, genelden özele doğru giderek, tek tek açıklayalım:

 

İşte dikkat etmeniz gereken bazı faktörler:

1 - Web sitenizi HTTPS ile güvenli hale getirin

Eskiden güvenlik deyince sadece banka ve finansal kuruluşlar gibi güvenliğin son derece önemli olduğu sektörler akla gelirdi. İnternetin ortaya çıkması ve e-ticaret sitelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte online ödeme alma ihtiyaçları doğdu ve tabii ki gönderilen kredi kartı ve diğer hassas verilerin güvenliği söz konusu olduğundan, sitedeki güvenliği sağlamak adına, SSL sertifikaları kullanılmaya başlandı ve firmalar böylece güvenli bir şekilde satış yapabilir hale geldiler.

 

Şunu belirtmek gerekir ki, bir alan adı ve web barındırma hizmeti aldığınızda, talep etmediğiniz sürece bir sertifikanız olmayacak ve siteniz, ziyaretçileri ile HTTP protokolü üzerinden haberleşecektir. Ancak bir SSL sertifikası talep ettiğinizde ve bu sertifika sitenize kurulduğunda, ziyaretçileriniz HTTPS protokolüne, dolayısıyla güvenli bir siteye kavuşacaklardır.

 

SSL sertifikası ile sağlanan bu güvenlik, sitedeki tüm URL’lerin https:// ile açılmasını sağlayacaktır. Bu ise site ziyaretçisinin sitedeki formu doldurmak ve gönder tuşuna basmak yoluyla sunucuya ilettiği kimlik ve kart bilgisi gibi hassas ve gizli kalması gereken özel bilgilerinin şifrelenerek gönderilmesi ve başkaları tarafından görülmesinin engellenmesi demektir. Bir SSL sertifikası ile bunu sağlayabiliyoruz.

 

Ayrıca belirtmek gerekirse, Google, Temmuz 2018’de başlamak üzere, alan adlarının önünde https bulunmayan tüm URL’lerin ziyaretçilere “GÜVENLİ DEĞİL” uyarısı ile gösterileceğini duyurdu. Dolayısıyla siteniz ister standart bir site, isterse bir e-ticaret sitesi olsun, bir SSL sertifikasına her zaman ihtiyaç var.

2 - Sitenizin hızını arttırın

Sitenizin hızının iyi olması başta site ziyaretçileriniz ve kullanıcılarınız için o kadar önemli ki! Hızlı açılan bir site ziyaretçisine iyi bir kullanıcı deneyimi yaşattığı gibi, arama motorlarının da aradığı bir şeydir; hatta en önemli faktörlerden biridir.

 

Zaten kendi kullanıcılara en iyiyi sunabilmek adına arama motorlarının da hızlı, güncel ve içeriği zengin olan siteleri ilk sıralarda göstermesi gayet normal değil mi? E-ticaret siteleri de istisna oluşturmuyor tabii ki.

 

Sitenizin hızını kendiniz de deneyimle görebilirsiniz ancak online olarak ölçebilen, sonuçları raporlayabilen bir dolu site var. Ben çoğu zaman Google PageSpeed Insights ve GTMetrix kullanıyorum. Bu araçlar çok hassas ölçümler yapıyorlar ve çok detaylı raporlar verebiliyorlar.

3 - Her sayfa için çekici, tıklanabilir meta açıklamaları (meta description) yazın

Sitenizde bulunan her sayfa için tarayıcıda görünmeyen, ancak arama sonuçlarında ilk 150-160 karakteri görüntülenen bir “meta description” cümlesi vardır. Bu cümle arama sonuçlarında, başlığın hemen altında çıkar:

 

Arama sonucu

 

Bu meta description’ı ya sitenizin yönetim panelinden girebilirsiniz, ya her sayfayı açıp tek tek elle girersiniz, ya da teknik bilginiz yoksa veya sitenin paneline veya tek tek sayfalarına erişemiyorsanız, sitenizi tasarlayan kişiden bunu talep edebilirsiniz.

 

Bu meta description belirtilmediğinde, yani boş geçildiğinde, hatta çok kısa veya anlamsız bir meta description belirlendiğinde, arama motoru sayfanın içinde bulduğu “mantıklı” bir cümleyi buraya yerleştirecektir.  Bunun anlamı şudur: Arama sonuları sayfasında arama yapan kişiyi ürün sayfanızın linkine tıklamaya ikna edebilecek bir cümle yazma hakkınız varken, bu hakkınızı kullanmıyorsunuz demektir. Halbuki SEO (Search Engine Optimization), yani arama motoru optimizasyonunda bu cümle çok önemlidir ve mutlaka lehinize kullanılmalıdır.

 

Şimdi arama yapan kişi ürün sayfanızı arama sonuçlarında gördü diyelim. Bu, o kişinin o linke mutlaka tıklayacağı anlamına gelmez. Şayet o ürünle ilgili fiyat, teslimat, ödeme şekli vs. gibi potansiyel müşterinizi ilgilendiren bazı avantajlar varsa, onları belirtebilir, ya da ürünün rakiplerine kıyasla benzersiz olan bir özelliğinden bahsedebilirsiniz.

 

Sadece bu cümlenin yani meta descriptin’ın etkisiyle bile sitenize olan trafiği arttırabilirsiniz, yeter ki uygun sözcükleri bulun, kişiyi ikna edip linke tıklamaya iten ifadeleri kurgulayın ve 155-160 karakteri geçmeyecek şekilde cümlenizi oluşturup sayfanızın meta description’ını güncelleyin. Sonuçlarını takip etmek ve gerekirse cümleyi tekrar güncellemek bu işin doğasında var!

4 - Sayfalarınızı satın alma niyeti barındıran (buyer intent) anahtar sözcüklerle optimize edin

 

Potansiyel müşterileriniz, ürünlerinizin adını birebir bilemeyebilir. Onların aklında sadece satın almak istediği şeye en kısa yoldan ulaşmak vardır ve kullandıkları sözcüklerle daha spesifik bir arama yaparken satın alma niyetlerini de çoğunlukla belli ederler. Örneğin:

 

  • “ayak ağrısını engelleyen ayakkabı”
  • “tek kırımlı broşür”
  • “en iyi kadın koşu ayakkabısı”
  • “en iyi zeytinyağı sitesi”
  • “2020 en iyi suv”
  • “en ucuz Zoom Fly 3”
  • “indirimli honda civic fiyatları”

ve benzeri aramalar yaparlar. Bu satın alma niyetli sözcükleri kendi ürünlerinize uyarlayabilir ve ürün sayfalarınızı buna göre optimize edebilirsiniz.

 

Örneğin ayakkabı satıyorsunuz ve hava yastıklı bir modeliniz var ve sitenizdeki adı da “Hava Yastıklı ABC Erkek Spor Ayakkabısı“. Bu ürünün ayak ağrıtmayan, “ayak ağrısını engelleyen” bir yanı da varsa neden sitenizdeki o sayfada bundan bahsetmeyesiniz. 

 

İlgili ürün sayfasında “Ayak ağrısını engelleyen ayakkabı” sözcüklerini içeren bir ifade kullanırsanız, söz konusu trafiğin sayfanıza gelmesi daha olası olacaktır.

5 - Anahtar sözcük yoğun URL'ler kullanın

URL’lerinizde anahtar sözcük kullanmak önemli bir SEO tekniğidir. Kısa, içinde anahtar sözcük barındıran URL’ler oluşturduğunuzda kullanıcı URL’de anahtar sözcüğü görecek ve o sayfanın direkt olarak o konuyla ilgili olduğundan neredeyse emin olacaktır. Örneğin:

 

https://ajansburada.com/katalog-tasarimi

 

kısa URL’e bir örnektir ve içinde “katalog tasarımı” ifadesini barındırır. Katalog tasarımı yaptırmak isteyen bir kişi için daha net bir ifade nasıl olabilir? 

 

Tabii “2 kırımlı katalog tasarımı” gibi çok daha spesifik bir şey aramıyorsa…

6 - Sayfa içi içeriğinizde 1000 sözcüğü hedefleyin

Yazı uzunluğu arama motorları için bir kriterdir. Ne kadar uzun bir yazı yazmanız gerektiğini peşinen söylemek zordur. Ancak sözcük sayısı 1000 ve üzerinde olduğunda ön sıralara gelme olasılığı artmaktadır. Google’da en üst sırada gelen makalelerin ortalama içeriğinin 2.416 sözcük olduğunu belirtmeliyiz.

7 - Ürün sayfalarınıza geri bağlantı (backlink) yapılmasını sağlayın

SEO başarısı açısından en önemli faktörlerden biri de sayfanıza verilen link sayısı ve niteliğidir. Link verilen sayfanın verilmeyen sayfalara göre daha üst bir değerinin olması gerçeğinden yola çıkarak bunu önemli bir faktör haline getiren arama motorları artık linki veren sayfanın da konuyla ilgili bir site olup olmadığına bakıyor. Böylelikle ilgisiz bir siteden gelen link değersizleşirken, konuyla ilgili sitelerin linkleri değer katıyor.


Ürününüz için başka sitelerde yeralan her türlü analiz, yorum, müşteri memnuniyeti vs.’de ilgili ürün sayfanıza link verilmesini sağlarsanız ürününüz bir kaç “tık” daha önce gelecektir.

8 - Aşağıdaki teknik çalışmaları yapın:

  • Ürünleriniz için öncelikle anahtar sözcüklerinizi belirleyin, yani öncelik verdiğiniz sözcükleri. Örneğin ana ürününüz ve dolayısıyla anahtar sözcüğünüz “bisiklet” olsun.
  • Belirlediğiniz anahtar sözcüklerin varyasyonlarını düşünün. Örneğin “bisiklet” anahtar sözcüğünden yola çıkacak olursak bunlar “yol bisikleti“, “dağ bisikleti“, “şehir bisikleti“, “katlanır bisiklet” vs. olabilir. Bunlara İngilizce’de long-tail keyword deniyor, yani uzun kuyruklu anahtar kelimeler. Bunlar aramalarda daha az aranıyor olsa da önemliler. Kullanıcı birden fazla sözcük kullanmak yoluyla daha belirgin bir arama yapabildiği için bu arama sonuçları kullanıcıyı daha çok tatmin ediyor ve genellikle daha yüksek bir dönüşüm sağlıyor.
  • Ürün başlığınızın karakter sayısı arama motorunun belirlediği sınırı aşmamalı ve anahtar sözcüğü içermelidir. 2020 yılı itibarıyla arama sonuçlarında 55-60 karakter uzunluğundaki başlıklar kesilmeksizin görüntülenebilmektedir.
  • Ürün sayfanızdaki görselleri optimize etmek gerekir. Sayfanızın olabildiği kadar hızlı açılması çok önemlidir. Görsellerin optimizasyonu temelde görselin en, boy, çözünürlük ve kalitesinin azaltılarak dosya boyutunun küçültülmesi ile gerçekleşir. Bunu yapabilen online siteler vardır. Örneğin TinyJpg, ImageCompressor
  • Ürün görsellerinin alt yazıları doğru ve hatasız yazılmalıdır.
  • Ürününüz için renk ve boyut gibi varyasyon değişimlerinde URL’nin değişip değişmediğini kontrol edin. Farklı renk ve boyutlar için ayrı ayrı URL’ler olması pek tercih edilmez. Tek bir standart URL olması iyidir. Bununla birlikte, renk ve boyuta özgü sorgulamalar için arama sonuçlarında sıralamaya girme fırsatı kaybedilebilir. Ancak yine de bu feda edilebilir.
  • Canonic adres planınızın işleyip işlemediğini kontrol edin.
  • Ürün sayfalarınız mobil uyumlu olmalıdır. Mobil cihazlardan gelen ziyaretçilerin sayısı, diğerlerini çoktan aşmış durumda. Mobil uyumlu olmayan bir sayfanın rekabette işi oldukça zor görünüyor.
  • Ürün sayfalarınız için kısa, açıklayıcı URL’ler kullanmalısınız.
  • Ürün sayfalarınız arama motorları tarafından indesklenebildiğinden emin olun. Bunu Google Search Console ile kontrol edebilirsiniz.
  • Site haritanız, ürün sayfalarınızdaki değişiklikleri dinamik olarak yansıtabilmeli. Yani yeni bir ürün eklenir eklenmez haritanız güncellenmeli ki arama motorları siztenizi indekslemeye geldiğinde hemen haberi olsun.
  • Ürün sayfalarınızı site içi bağlantılarla destekleyin. Bir üründen ilgili bir başka ürüne link vermek potansiyel müşterilerinizin işini kolaylaştıracak ve yeni satışlar getirecektir.
  • Her ürün sayfasının içeriği tekil olmalıdır. Yani bir ürün sayfasının içeriği başka bir ürün sayfasında tekrarlanmamalıdır. Tekrarlanması durumunda arama motorlarında iyi bir sıra edinmeniz zorlaşacaktır.
  • Yapısal veri (structured data) ile ürününüzü arama motorlarına daha açık bir şekilde tanıtın. Örneğin “product schema”. Yapısal veri işaretlemesi, e-ticaret satıcılarına iki şekilde yardımcı olur. İlk olarak, arama motorlarının bir web sayfasının içeriğini ve amacını anlamada yardımcı olur. Sayfa, örneğin, bir bira yapma kiti satıyorsa, yapılandırılmış veriler, arama motorlarının bunun satıştaki bir ürün mü, yoksa bira hakkında bir blog yazısı mı olduğunu bilmesine yardımcı olacaktır. İkinci olarak, yapılandırılmış veriler organik bir arama listesinin görünümünü iyileştirerek çok daha belirgin hale getirebilir. “Zengin sonuçlar” olarak adlandırılan bu geliştirmeler derecelendirme yıldızlarını ve ürün resimlerini, fiyatları ve kullanılabilirliği ve çok daha fazlasını içerebilir. Zengin sonuçlar ürününüzün, organik listelerdeki kalabalığın arasından sıyrılmasını sağlar.
  • Ürün sayfanızdaki breadcrumb yapınızın işlerliğini kontrol edin.

Sonuç

Bu yazımızda e-ticaret satıcıları için ürün sayfası optimizasyonunun nasıl yapıldığı hakkında temel bilgiler verdik. Bu bilgiler ışığında hareket eder ve gerekli adımları atacak olursanız ürünleriniz daha bir ön plana çıkacaktır. 

 

Yapmanız gerekenlerin bir kısmı teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren konular olsa da, bilmeniz ve takip etmeniz açısından böyle bir listenin önemli olduğunu düşünüyorum. 

 

Eğer siz de bir e-ticaret sitesi sahibi olmak veya mevcut e-ticaret siteniz için danışmanlık, tasarım, yazılım hizmeti almak isterseniz Ajansburada ile temasa geçebilirsiniz.

 

Tasarım, yazılım ve her türlü dijital pazarlama ihtiyaçlarınız için Ajansburada ile temasa geçebilirsiniz.

Tasarım ve Reklamda Tüm İhtiyaçlarınız İçin

Ajansburada olarak logo tasarımı, katalog tasarımı, kurumsal kimlik oluşturma, broşür ve el ilanı tasarımı, poster ve afiş çalışmaları, sosyal medya içerik tasarımı, web sitesi tasarımı, e-ticaret çözümleri, ambalaj tasarımı, ürün fotoğrafçılığı, SEO uyumlu içerik oluşturma, e-katalog hazırlığı, marka stratejisi geliştirme, kreatif metin yazarlığı ve daha pek çok yaratıcı çözümle işinize değer katıyoruz. Her projede, markanızın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak ve hedef kitlenize en etkili şekilde ulaşmanızı sağlamak için uzman ekibimizle çalışıyoruz.
Antalya ajans, Antalya kreatif ajans, Antalya yaratıcı ajans, Antalya grafik tasarım, Antalya web tasarım

Markanızı yukarılara taşıyalım

Grafik tasarımda estetik ve işlevselliği bir araya getirerek markanızı daha görünür ve etkileyici hale getiriyoruz. Her projeyi bir sanat eseri gibi ele alıyor, detaylarda özenli, sonuçlarda etkili çözümler sunuyoruz.